БНБ предупреди за увеличаване на лихвите по кредитите, тъй като ще бъдат повишени задължителните минимални резерви на банките като мярка за забавяне на инфлацията.

Миналата година няколко пъти предупреждавахме, че това ще се случи, каза в предаването „Тази сутрин“ кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му от октомври 2022 г. досега лихвите по кредитите са се повишили с 0,1% и 0,3%, но се очаква по-забързано увеличение.

„Не очаквам да са станат повече от 3% до 3,5% до края на годината. Това не е толкова страшно, защото ще се отнася за кредитите, които се теглят оттук нататък. При изтеглените вече кредити този процес ще е доста по-плавен“, сочи прогнозата на кредитният консултант.

Той уточни, че в момента и домакинствата, и фирмите си обслужват добре кредитите си. Също, че въпреки прогнозите за 2022 г. тя не била толкова лоша във финансово отношение и за фирмите, и за домакинствата.

„Въпреки инфлацията хората продължават да са активни на пазара на имоти и в тегленето на ипотечни и на потребителски кредити. За българина жилището продължава да е нещо много важно“, коментира Тошев.

Как ще нарасне месечната ви вноска по ипотечен кредит при увеличение на лихвата до 3%, 3,5% и до 5% – разберете във видеото.