Оскъпяване на кредитите през следващите месеци, очакват експерти. Причината - ръстът на основния лихвен процент у нас и леко нарастване при лихвите на търговските банки. Това се случва след повишаването на лихвите на Европейската централна банка.

Лихвата при потребителските заеми в левове е скочила с 0,86 процентни пункта - до 9,65 на сто. При жилищните - лихвите остават под 3%. Това показват последните данни на БНБ.

Българската народна банка обаче увеличи основния лихвен процент, който е ключов за изчислението на някои кредити до 1,82% този месец. Европейската централна банка също повиши основните си лихвени проценти с 0,5 процентни пункта и така по депозитите той става 2,5 на сто. Очакванията са, че това ще окаже влияние и у нас.

Семейството на Елеонора Христозова има 10-годишен потребителски заем и месечно плаща около 600 лева. Домакинството обмисля още един кредит за ремонт, но прогнозите за повишаване на лихвите носят притеснения:

„Към този, който имаме, все ще няма увеличение, но честно казано се притеснявам за тегленето на нов“, коментира Елеонора Христозова.

Анализаторите очакват кредитите да продължат да поскъпват. В момента за потребителски кредит от 20 хиляди лева и срок на погасяване от 10 години при средна лихва по данни на БНБ, месечната вноска е над 260 лева. А през октомври при същия заем заради по-ниската лихва вноската е била 246 лева.

„Има известно нарастване при лихвите за потребителски заеми, което е нормално, имайки предвид, че те са по-рискови кредити. При жилищните кредити все още лихвите са едни и същи“, обясни финансовият анализатор Десислава Николова.

Кредитните консултанти отчитат, че след поскъпването от Европейската централна банка и БНБ, тенденцията за вдигане на лихвите ще се усети и при търговските банки:

„Най-вероятно ще видим в следващите тримесечия тези оферти и тези лихви, за които говорим, ще са до края на март в повечето случаи, след което банките ще извадят новите лихви за следващото тримесечие плавно очаквам до края на годината ипотеките да са до 3,5-4%“, обясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Повишението ще усетят първо новите клиенти на банките. Експертите очакват още оскъпяването на кредитите да намали броя на сделките в столицата, но не и цените. Причината - липсва предлагане, тъй като много от продавачите се въздържали от продажби, за да не обезцени високата инфлация парите им.