Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е вече почти 15%, ще стане поне 20%.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" бившият финансов министър Симеон Дянков.

Припомняме, че късно снощи управляващата коалиция се обедини около 11 антиинфлационни мерки. 

„Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", така коментира данните на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%.

Според Дянков актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", поясни той.

"Фокусът на коалицията върху пенсионерите, това по принцип е правилно само че на всички едновременно да се вдига. Групата, която според мен е най-проблемна, са т.нар. работещите бедни (които все още не са пенсионери, не са на минималната работна заплата, а са малко над нея). В България има около 250 000 такива. Тази група може да се увеличи някъде до 650 000 души до края на тази година.

По думите му коалицията ще се разпадне така или иначе, „защото с всяка следваща стъпка, която правят, увеличават още повече инфлацията“.

Според Дянков вносът на втечнен газ от САЩ не може да е решение на проблема (б.р. на спрените доставки на „Газпром“).

„Не трябва да продължаваме да търгуваме с Русия, трябва много ясно да сме на страната на Украйна в тази война и много ясно да кажем: „Ние подкрепяме Украйна с всичко, с което можем“, заяви той.

За Дянков вече е нереално на 1 януари 2024 г. България да влезе в еврозоната.

"Защото един от основните критерии е инфлацията да е малко над средната за Европа, това не е факт. Тя ще се мери юни, за да се види дали ще сме готови за януари 2024 г., ние няма да сме готови“, заяви Дянков.

Четете още по темата на Бизнес Новините БГ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!