Няколко протестни шествия блокират София тази сряда. 

В 8:00 ч. сутринта синдикалните организации на работещите в градския транспорт имат три сборни пункта – „Лъвов мост“, Сточна гара и Петте кьошета, след което в 9:30 ч. се отправят към Министерството на финансите и Министерския съвет.

Снимка: bTV

Вторият е на националния таксиметров синдикат. Той започва в 9:00 ч., със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път, и минава през централни булеварди като "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Александър Стамболийски", и приключва пред Министерския съвет.

Снимка: bTV

Сборните пунктове на автомобилните и автобусните превозвачи са на входовете на София на автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Те се събират след 8:30 ч. и протестът им след това се насочва към центъра на града, виждате на картата участъците, където се очаква блокада.

Какви са исканията на протестиращите?

Въпреки че вчера превозвачите успяха да постигнат диалог с премиера Кирил Петков, днес протестът остава като предупреждение, че трябва да започне работа по конкретните искания от страна на превозвачите, а и на целия бранш.

Те са свързани с възстановяване на помощи по отношение на енергоносителите заради високите цени на горивата, както и одит на ТОЛ системата. Искат и преодоляване на трудностите по отношение на скъпите горива, както и отпадане на акциза на част от горивата.

Превозвачите казаха, че не е достатъчна мярката, която предложи държавата за отпадане акциза на метана, газа и пропан-бутана и настояват тази седмица да има конкретни мерки и да се работи за ключовите искания, които ще настояват в мирния си протест.

Част от бизнеса се отказа да протестира, тъй като държавата успя да постигне договорености с него по отношение на компенсациите за високите цени на тока.

От месеци пък градския транспорт изпитва затруднения с високите цени на енергоносителите и горивата, което изправя сектора пред изключително трудно състояние.