Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите навръх националния празник. След антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори, "Газпром" официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

Снимка: btvnovinite.bg

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, посочи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов в студиото на "Тази сутрин".

"Булгаргаз" ще възстанови на своите клиенти средства със стара дата, разкри Павлов, според когото е справедливо от своя страна клиентите също да възстановят средства на своите потребители. Това възстановяване обаче ще следва сложна процедура.

"За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за периода от 5 август 2019 г. до 31 март (2020 г.) трябва решение на КЕВР. "Булгаргаз" ще изготви съответните заявление със стара дата и ще ги внесе за одобрение от КЕВР. И след това Булгаргаз ще възстанови средства на своите над 200 клиенти", обясни Павлов.

За всеки отделен месец за периода между 5 август 2019 г. и 31 март тази година цената на газа ще бъде различна. "Има формула, която отразява курса на долара и петролните деривати“, както и котировките на пазарите", каза директорът на "Булгаргаз". 

Снимка: btvnovinite.bg

Павлов е категоричен, че не е търсена специална символика в обявяването на намаляването на цената на газа на 3 март, просто тогава е бил получен договора, а първоначално новият договор е трябвало да бъде финализирано на 28 февруари.

Това не е подарък, защото в съвременния свят на търговията никой не прави такива подаръци, а резултат от тежки преговори, започнали на 5 август 2019 г.

Директорът на "Булгаргаз" призна, че сме предоговорили цените на газа по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Това се е случило, защото преди това не е имало основание за преговаряне с "Газпром" в края на 2018 г.

"Имахме добра цена и нямахме много аргументи да искаме намаление", каза Павлов, според когото нещата коренно са се променили през 2019 г., когато на пазара в региона се е появил много втечнен газ, което е свалило цените на синьото гориво.

Междувременно зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач е заявил, че България купува много по-скъп газ от други страни и няма основание да иска намаление от "Газпром".

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне, заяви Павлов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!