2 млрд. лв. може да достигнат загубите за българската икономика, ако заразата от африканска чума по свинете не бъде овладяна. Това обяви в предаването „Тази сутрин” директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса.

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни – от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев.

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари.

Относно пръскането срещу комари районите по поречието на Дунав той каза, че в петък ще бъде съставен график. Пръскането се бави заради липсата на подходящ препарат. „Препаратът трябва да е разрешен в България – от Министерството на здравеопазването, заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ.

Той коментира и сигналите за опасна храна по хотелите по Черноморието.

„Проверени са 1490 обекта за един месец, издадени са 90 предписания и 19 акта. 400 кг. храни от животински произход са унищожени – месо, риба, млечни продукти”, отчете директорът на БАБХ.

Той уточни, става въпрос за цялото Черноморие и различни категории на хотелите и заведенията, има и много луксозни.

Илиев обяви, че предстоят проверки по сигнали за растителни мазнини в сиренето. Напомни също, че има телефон за сигнали и достатъчно експерти на място, които да реагират на оплаквания.

Вижте целия разговор във видеото!