Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди нови шест огнища на Африканска чума при домашните свине в област Плевен. 

Шестте огнища са при прасета в лични стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала.

Взетите проби са потвърдили наличието на Африканска чума, съобщиха от БАБХ.

Предприемат се необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на Африканската чума по свинете. 

Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще започне в сряда, посочват от агенцията. 

Създадени са зони на рестрикция - 3 км - предпазна, и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен: общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. 

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, БАБХ проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.