Евтаназираха животни и в никополското село Новачене след откритото ново огнище на африканска чума по свинете.

В имот в село Новачене беше потвърден новият случай на африканска чума по свинете. Стопаните сами са поискали домашното им прасе да бъде изследвано, тъй като заболяло.
 

Снимка: bTV

Втората положителна проба на болестта в Никополско върна ветеринарните власти в изходно положение.

„Хората вече работят трети ден в пределно напрежение, виждате, че правим всичко възможно, но заболяването е от такъв тип, че трудно се ограничава”, заяви д-р Иван Йорданов, директор ОДБХ – Плевен.

Снимка: bTV

В Новачене заразеното животно е на семейство Стефанови. Тази сутрин то беше сред първите евтаназирани заедно с прасетата на съседа Ивайло.

Тяхната проба е отрицателна, но в случая с чумата това е без значение.

„Казват ми така: Едно да има положително, всички се избиват. Аз питам: Защо не ми разрешиха да си ги заколя, при положение, че прасетата ми са 80-100 кила, да ги изядат моите деца и аз да си ги изям, вместо да купувам от магазините боклуците”, обясни Ивайло Иванов.

Снимка: bTV

Така стопаните изклали животните и за евтаназиране не остана почти нищо.

„Те са запознати, дрехите, с които са клали, да бъдат изгорени, да не бъдат изхвърлени в контейнерите”, заяви Валентин Иванов, кмет на Новачене.

Заразеното месо не е опасно за консумация, въпреки това в предаването „Тази събота” заместник-земеделският министър предупреди.

„Тези прасета, те не са прегледани от никакъв лекар, може да носят всякакви други болести, може да са положителни за трихинела, за всякакви други болести, и прибирайки го, те си създават един сериозен здравен риск”, обясни Янко Иванов, зам.-министър на земеделието.

Снимка: bTV

С цел пресичане на болестта на входовете и изходите на селото през целия ден се извършваше дезинфекция на превозните средства.

Стопаните с евтаназираните животни се надяват на помощ от държавата, а целта на властите е да ограничат максимално разпространението на вируса.