Трябва да осъвременим цялата методика за пътна безопасност, заяви в "Тази сутрин" рали шампионът Димитър Илиев. Той стана съветник на премиера Кирил Петков по темата.

„Основното е да изкарваме подготвени шофьори, които знаят как да действат, да изпреварват, да спират и да са правили тези неща по време на обучението“, допълни Илиев.

Илиев каза, че всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец, което налага по-строг контрол. „Започваме интензивна работа с общините за локализиране на опасните точки, след което ще направим всичко възможно тези трасета да бъдат маркирани, осветени и видими за шофьорите“, каза рали шампионът. По думите му ще се засили и контролът върху самите пешеходци.

Относно предложеното намаляване на скоростта на магистралите, Илиев коментира, че това се предлага и от екологични съображения.

„Трябва да знаем, че пътят е място, което трябва да споделяме. Ще засилим контрола, най-вече към арогантните и нагли шофьори, които вкарват в опасност тези, които спазват закона“, каза Илиев.