Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ към Министерския съвет.

Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътищата.

„Димитър Илиев не е просто съветник оттук нататък. Очаквам проблемите, за които той сигнализира, да бъдат приоритизирани. Време е да променим цялата структура как се вършат нещата“, каза Петков.

„Оттук нататък – прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващите дупки и нужда от ремонти. Нови магистрали, които да са на нивото на европейските пътища. Всичко това трябва да стане максимално бързо“, заяви премиерът.

„Безопасността на движението по пътищата за мен винаги е била кауза. Аз работя в тази сфера от доста години насам. Проблемите не са само в пътищата, това е социален проблем. На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор, отговорните хора на пътищата. След това състоянието на пътищата и на автомобилите“, каза от своя страна Димитър Илиев.

По думите му има страшно много проблеми за решаване и това може да стане само с общи усилия на национално ниво.

„Отговорността е голяма. Ще дам всичко от себе си, но една птичка пролет не прави. Тук трябва да срещнем подкрепата на цялото българско общество“, допълни Илиев.