Паритет в подкрепата към ГЕРБ и БСП - това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция "Тренд", финансирано от "24 часа". То е проведено от 29 август до 5 септември чрез интервю лице в лице с 1008 пълнолетни българи.

През август и септември няма динамика в подкрепата към протеста, тя е около 60%, а 30% не подкрепят, коментира в предаването „Тази сутрин“ Димитър Ганев – социолог от „Тренд“.  

Той отбеляза, че според данните на изследването симпатизантите на ГЕРБ са твърди в своите нагласи за протестите – не ги подкрепят изцяло, както и за необходимостта от предсрочни избори и оставката на правителството. „Има два ясни полюса. Борисов се намира в менгеме – между протеста и ядрото на ГЕРБ, което го притиска да не подава оставка“, обясни Димитър Ганев.   

За предсрочни избори близо 50% вече заявяват, че има необходимост, каза още социологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него обаче темата за новата конституция е чужда.  „37% - не подкрепят промените, но една трета отговорят с не мога да преценя – почти 34%. Инициативата, която среща най-голяма подкрепа, е за намаляване на броя на депутатите“, посочи Димитър Ганев.   

Според него има спад в обществената подкрепа към управляващата партия, но той не води до ръст при БСП, а напротив.

„Ако БСП стане първа политическа сила, ще се дължи на спад при ГЕРБ, а не на ръст при социалистите. Тези, които печелят по някакъв начин от протестите и бележат ръст в последните няколко седмици са „Има такъв народ“ и „Демократична България“, обясни Димитър Ганев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ако Обединените патриоти и формацията на Мая Манолова, които са на границата, влязат в парламента, в него ще има общо седем партии. Тогава няма друг вариант, освен коалиция от минимум три партии, коментира социологът.

„Много трудна изглежда конфигурацията политически. Минимум три формации трябва да имат коалиционно споразумение, за да има мнозинство“, посочи той.