Най-добрият начин за разтоварване след празниците е като включим повече растителна храна в менюто си, смята диетологът д-р Мария Николова. Препоръчва се на ден да се ядат по две-три яйца, порцията месо да е от 150 до 200 грама, зеленчуците да са от 250 до 350 грама, обясни тя в предаването "Тази сутрин".

"По време на празниците е характерно и дългото интоксикиране на организма с храна и алкохол и затова се стига и до тежки последици. Все пак освен количество и качество на храната, имаме и режим на хранене – закуска, обяд и вечеря, а не това да се слее в безкрайно пиршество", каза д-р Мария Николова.

Тя препоръча, за да разтоварим организма, на първо място да ограничим периода, в който приемаме храна. "Сега е актуален така наречения фаст – да имаме поне 14 часа глад и почивка на стомашно-чревния тракт. На второ място храненията да са през 4-5 часа, като изберем някакъв плод и млечен продукт за закуска, салата или зеленчукова супа за другите хранения, към които да добавим риба или постно месо, а може и целият ден да е на растителна храна", посъветва диетологът.

"При здрави хора не мисля, че има връзка между храните и поставянето на ваксина срещу коронавирус", посочи лекарят. "COVID-19 засяга жлези с вътрешна секреция като панкреаса и имаме повишен апетит към сладки храни, включително и след поставянето на ваксини", обясни тя.

"Голямо европейско проучване показа, че хора, които нямат проблем с телесното тегло и нямат метабилотни отклонения, са повишили теглото си с до 3 килограма по време на пандемията. При отделни пациенти има доста по-застрашителни цифри от десетки килограми. Все повече деца също са засегнати", съобщи диетологът. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement