Най-добрият начин за разтоварване след празниците е като включим повече растителна храна в менюто си, смята диетологът д-р Мария Николова. Препоръчва се на ден да се ядат по две-три яйца, порцията месо да е от 150 до 200 грама, зеленчуците да са от 250 до 350 грама, обясни тя в предаването "Тази сутрин".

"По време на празниците е характерно и дългото интоксикиране на организма с храна и алкохол и затова се стига и до тежки последици. Все пак освен количество и качество на храната, имаме и режим на хранене – закуска, обяд и вечеря, а не това да се слее в безкрайно пиршество", каза д-р Мария Николова.

Тя препоръча, за да разтоварим организма, на първо място да ограничим периода, в който приемаме храна. "Сега е актуален така наречения фаст – да имаме поне 14 часа глад и почивка на стомашно-чревния тракт. На второ място храненията да са през 4-5 часа, като изберем някакъв плод и млечен продукт за закуска, салата или зеленчукова супа за другите хранения, към които да добавим риба или постно месо, а може и целият ден да е на растителна храна", посъветва диетологът.

"При здрави хора не мисля, че има връзка между храните и поставянето на ваксина срещу коронавирус", посочи лекарят. "COVID-19 засяга жлези с вътрешна секреция като панкреаса и имаме повишен апетит към сладки храни, включително и след поставянето на ваксини", обясни тя.

"Голямо европейско проучване показа, че хора, които нямат проблем с телесното тегло и нямат метабилотни отклонения, са повишили теглото си с до 3 килограма по време на пандемията. При отделни пациенти има доста по-застрашителни цифри от десетки килограми. Все повече деца също са засегнати", съобщи диетологът.