Промяната на състава на ЦИК няма да доведе до промяна в изборните резултати. Всички обвинения, че ГЕРБ търси начин за служебна победа, са некоректни. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод спора между управляващите и опозицията за ЦИК.

Вчера левицата поиска смяна на комисия с аргумента, че мандатът на сегашната изтича на 21 март и дотогава трябва да бъде назначена нова.

От ГЕРБ отговориха, че от БСП търсят провокация и искат да саботират изборите. „Тази ЦИК вече е с приключил мандат. Те се ослушват и не искат да отварят тази процедура, не искат изобщо тази тема да се разглежда. Ето защо ние поемаме инициативата, защото искаме да се спазва законът и правовият ред”, подчерта лидерът на социалистите Корнелия Нинова. „Ако искаме честни избори, би следвало да делeгираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори досега, впрочем и такива, които ние не сме печелили”, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

По думите на Десислава Атанасова съставът на тази комисия е доминиран от БСП, нейният председател – също.

Рецидив е БСП преди всеки вид избори да твърди, че ще има изборни манипулации. Дали това може да се тълкува като вече предизвестен неуспех за левицата и търсене на някой друг виновник, попита тя.

Атанасова е категорична, че левицата „търси алиби за загуба”. „Явно след изборите на г-жа Нинова ще ѝ се наложи да обяснява защо са загубили за пореден път. Това е удобното алиби – ГЕРБ промениха правилата”, коментира депутатът от ГЕРБ.

От БСП отказаха да изпратят представител на дискусията в студиото на bTV. Мотивите от страна на пресцентъра бяха, че в една дискусия не могат да се чуят техните аргументи.