Рекордните жеги крият опасност за хората с различни заболявания. Спешните медици в София получават около 30 сигнала на ден заради екстремните горещини. Особено рискови са децата, възрастните хора и хронично болните. 

Само за днес до обяд сигналите вече са 18.

„По спешност веднага се тръгва, проверяват се жизнените показатели, кръвно, кръвна захар. В повечето случаи хората вече са в съзнание, но трябва да се имат предвид предпазните средства – да ползват шапки, по-светли дрехи, сенчести места, да носят бутилка вода, да избягват големите жеги“, казва Кристина Манчева от Спешна помощ – София.

Тя съветва родителите да водят децата си в паркове със сянка от дървета, да носят течности, както и шапки и да избягват часовете между 10 и 16 ч. Сред най-рисковите също са хората със сърдечни заболявания и с бъбречна недостатъчност.

Във вчерашния ден медиците са констатирали смъртта на двама души, като се смята, че причината са високите температури.

Към момента около 15 спешни екипи отговарят за София, което е крайно недостатъчно. Медиците настояват за повече екипи, както и за увеличаване на възнагражденията им и въвеждане на промени, с които болниците да не могат да връщат спешни пациенти.