Кабинетът одобри договорите по сделката за американските изтребители F-16 и ги изпрати за ратификация в Народното събрание.

Вчера парламентарната комисия по отбрана подкрепи законопроекта за ратификация. „За” гласуваха 13 души, „против” бяха 8.

Предлаганите договори бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу тях се обявиха от БСП и „Воля”, като и „Атака”.

„Ние не сме против купуването на тези самолети, а сме против начина, по който се прави”, коментира в предаването „Тази сутрин” депутатът от БСП Николай Цонков, зам.-председател на комисията по отбрана.

По думите му не е ясно колко от стойността на сделката – 2,2 млрд. лв., американците ще инвестират обратно в България. Не било ясно също колко ще ни струва изграждането на инфраструктурата, която е нужна за новите самолети.

Цонков напомни, че сумата по сделката надвишава рамката, която определи парламента за купуването на нови изтребители. Не е спазено и решението да се плаща на вноски, а ще трябва да се изплати накуп.

„Винаги е важно индустриалното сътрудничество по един проект, защото това дава хляб на много хора в България. В договора за индустриално сътрудничество, който вчера беше гледан в министерския съвет, а днес ще гледаме в комисията по отбрана, има шест позиции, по които България ще работи – по поддръжката, изграждане на инфраструктура”, отговори депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев, също зам.-председател на комисията по отбрана.

Той обясни и защо се налага да платим цялата сума по сделката накуп – България за първи път търгува толкова крупно със САЩ и те искат да докажем, че сме коректни.

Тошев не даде ясен отговор на въпроса колко ще ни струва изграждането на инфраструктурата за новите изтребители. Уточни, че това не засяга бюджета за тази и следващите няколко години, защото първите два самолета ще дойдат през 2023 г.