Няма политическа репресия срещу „Ученически отдих и спорт“ (УОС). Това заяви в "Тази сутрин" служебният просветен министър Николай Денков в отговор на позицията на търговското дружество, че е станало "залог в политически сблъсъци и предизборни кампании".

"Въобще не знам кой ги е назначил. Да кажат за коя партия става дума, щом казват, че има политическа репресия", призова Денков.

Вчера той съобщи, че при проверки през последните четири месеца са установили десетки хиляди фиктивни почивки на ученици.

"Уставът на УОС е такъв, че не мога директно да уволня или сменя ръководството му", уточни Николай Денков. По думите му в момента се назначават нови хора, с които се надява да работи нормално. Продължават и проверките.

„Не знам къде са парите за фиктивните нощувки на децата, не казвам, че е злоупотребено с тях, но не е имало нощувки“, коментира Николай Денков.

Става дума за близо 300 000 нощувки, за които МОН е получило доклад, че са реализирани, а ведомството е платило субсидия за всяка нощувка, което са около 9 млн. лв.

"След като започнахме проверката, от търговското дружество признаха, че са сбъркали за два месеца – юни и юли, така че върнаха 1 милион лева. В нашите сметки остават едни 550 000 лв. и това е ситуацията, която заварваме. Ние казваме - добре, щом сте реализирали тези нощувки, дайте ни регистрите, в които е описано кои са нощували. Тези регистри обаче до момента не сме ги видели“, разказа просветният министър.

По думите му проблемът е, че през 2020 г. има промяна в договора с дружеството и освен че трябва да плаща почивките авансово, министерството вече не получава след това документ за тяхната реализация с имената на децата, които са ползвали услугата, както е било преди това. Денков обаче отказа да назове персонално кой е виновен за сключването на този договор.   

МОН е правил одит четири месеца, но Денков е категоричен, че „изобщо не е длъжен да представя този одит на дружеството“ според Закона за вътрешните одити.

Според информацията на министъра в УОС са увеличили заплатите си, а като основание за това изтъкват добрите финансови резултати на база именно тези фиктивни почивки.