Притеснително е, че имаме нарастване на случаите с вербална агресия в училище. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това още веднъж означава, че всеки от нас трябва да бъде много внимателен и премерен в думите, които използва в ежедневието, тъй като те са първата стъпка към агресията”, отбеляза тя.

„Хубаво е да говорим и за кибертормоза, защото той също е една от съвременните форми на агресия и тормоз, и за мерките, които трябва да се предприемат”, категорична беше Сачева.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, има нарастване на случаите на насилие над учители”, допълни заместник-министърът.

Според нея е важно да се работи по посока на увеличаването на броя на психолозите и педагогическите съветници. „Тази година отново ще увеличим техния брой, като ще дадем възможност във всяко училище с до 350 ученици да има възможност за поне един психолог или педагогически съветник”, заяви тя.

По думите на Сачева друга съществена мярка са възможностите децата да бъдат ангажирани в различни дейности по интереси – изкуство, култура, спорт. Тази година за първи път държавният бюджет отделя 25 милиона именно за тези дейности, отбеляза заместник-министърът на образованието.