Великобритания е изправена пред недостиг на домати заради слабата реколта в Южна Европа и Северна Африка. Лидерите на британския пазар наложиха лимит на продажбите на краставици, домати и чушки във веригите си.

От няколко дни в социалните мрежи се публикуват множество снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци, като по-конкретно не достигат домати.

От британския консорциум за търговия на дребно, който представлява големите супермаркети, поясниха, че неблагоприятното време в Южна Европа и Северна Африка е засегнало реколтата на различни култури, като домати, краставици и чушки.

Въпреки че до голяма степен Великобритания сама задоволява потребностите на потребителите си през лятото, страната обикновено внася 95% от своите домати и 90% от марулите в периода от декември до март.

Ситуацията се усложнява допълнително от по-слабото оранжерийно производство през зимния сезон в Обединеното кралство и Нидерландия поради високите разходи за енергия.

Миналата година супермаркетите на Острова отново претърпяха смущения в доставките заради войната в Украйна, но наличността се подобри преди Коледа.

Остана обаче проблемът с доставките на яйца, които от месеци трудно се намират по рафтовете на големите вериги магазини.