Какви са опасностите за децата онлайн и как да ги предпазим от тормоз – това е темата на нова кампания за сигурността онлайн. Световният бронзов медалист Ивет Горанова става лице на тази кампания, а заедно с нея в студиото на „Тази сутрин“ гостува и експертът по киберсигурност Явор Колев.

„Аз не съм била обект на тормоз онлайн, но много мои приятели са били. Моята роля в тази кампания е много важна, защото сега аз съм пример за децата. Те се вслушват в моите думи и е много важно да се научат да сърфират безопасно в интернет“, казва Горанова.

„Пренасянето на живота онлайн по време на пандемията увеличи изключително много киберпрестъпността и децата са най-уязвими. Нашата кампания е превенционна“, каза Явор Колев.

По думите му е много важно децата сами да знаят как да се пазят онлайн.

„Най-популярни са престъпниците в социалните мрежи, но злонамерени сексуални насилници върлуват и в платформите за игра, за забавление, дори и за най-малките. Много е важно родителите да контролират активността на децата и те да са първата преграда, която стои между детето и риска“, каза Колев.

„Аз бих посъветвала всички да си ограничат профилите, да не се вижда какво публикуват от всички“, каза Ивет Горанова.

Повече вижте във видеото.