Шестима са задържаните от вчерашната акция в Горна Оряховица, съобщи Таня Катрева от окръжната прокуратура във Велико Търново в предаването “Тази сутрин”. 

Вчера при акция “Бяло” бяха намерени 400 000 цигари марихуана, пакетирани и готови за продажба от десетокласници на техни съученици в няколко училища в Горна Оряховица. 

Снимка: БГНЕС

Акциите са от 2020 г., но сега интензитетът им е доста по-голям поради ръста на този вид престъпления, свързани с разпространението на наркотични вещества сред учениците”, добави тя. 

Катрева обясни, че на всички задържани лица са им повдигнати обвинения. “Три от тези лица са задържани за 72 часа, като това са хората, които стоят най-високо в йерархията - производителите и дилърът, разпространител. Специфично в тази акцията е, че е разкрита цялата престъпна схема”, уточни тя. 

По думите ѝ сред дилърите обезпокоителното е, че има непълнолетни лица. 

“Непълнолетните лица са на 17 години. Имаме и едно на 21 години, което сравнително скоро е завършило училище

Организацията е ставала чрез група в социалните мрежи. Те са го правили в крайна сметка, за да изкарат пари”, добави Катрева. 

Тя подчерта, че те са считали разпространението на наркотици за напълно нормално. “Това, което сме установили е, че те са продавали само марихуана. Най-възрастният организатор е на 31-години. Той не е осъждан и не е известен на органите на реда”, каза Катрева.