МВР и прокуратурата със съвместен брифинг след проверките за разпространение на наркотици около училищата в цялата страна.

На срещата бе уточнено, че тези проверки не са били свързани пряко с акция „Бяло“, която бе по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Проверките около училищата били изразен приоритет за вътрешния министър Иван Демерджиев.

До момента в рамките на операция "Бяло" са образувани около 470 досъдебни и бързи производства, а задържани с 24-часови мерки са 580 лица. От началото на специализираната акция са извършени повече от 3000 проверки в района на училищата.

При операция в село Джулюница до Горна Оряховица вчера са задържани шест души и над 200 кг наркотично вещество - канабис, който е бил подготвян за пласиране за училищата в района. Акцията е проведена на много високо ниво. При нея успешно е разплетена цяла верига. Част от задържаните са деца, те работели като дилъри за други пълнолетни лица, в търсене на нови жертви.

Проверките ще продължат и през следващите дни. Министър Демерджиев ще бъде на посещение в Турция и ще бъдат изяснени приоритети относно пресичането на наркотрафика и каналджийството.