Поройният дъжд в Лом наводни и разруши улиците в града, нанесе и щети на много домове.

Само за 10 минути над крайдунавския град се изляха 24 л. на кв. м.

Една от улиците – ул. „Добруджа“, е буквално разорана след стихията. Големи парчета асфалт лежат разхвърлени по пътното платно. Участъкът е ремонтиран миналата есен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такова чудо в моя живот – 68 години ще направим след 20 дни, аз не съм виждал. За пръв път в гаража ми влиза вода 10-12 см вода“, разказа Петър Герасимов, който живее на улицата.

Оказва се, че случаят не е единичен и след всеки пороен дъжд има опасност от наводняване, а причината за това е липсата на воден цикъл.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такъв беше пропуснат от моя предшественик. Водният цикъл е на стойност от 88 млн. до 100 млн. с изграждане на пречиствателна станция и канализация. Имаме една канализация, която се опитваме с всякакви средства да я поддържаме, но тя не е добре балансирана, не е подходяща, не е достатъчна. Ние работим по този въпрос, откакто аз съм кмет“, коментира в ефира а „Тази сутрин“ кметът на Лом – д-р Георги Гаврилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Единственият начин да се реши проблемът е да се построи пречиствателна станция и оттам поетапно всички компоненти от водния цикъл.

Тепърва ще се възстановява пътят на улица „Добруджа“, а в какъв срок в града ще се изгради нов воден цикъл от местната управа не се ангажираха с отговор.