Къща беше пробита от скален къс при взривни дейности на новоизграждащия се път Мездра-Ботевград. По чудо при инцидента в село Лютидол няма пострадали.

Скалният къс тежи около 6 кг и по време на взрива е отхвръкнал като снаряд на повече от 100 метра от мястото, където се прокарва новият път.

Снимка: bTV

Собствениците са били на пазар в града по време на взрива, но били извикани от хора от селото и когато се прибират, заварват пробития си покрив.

„Притеснявам се за здравето, моето и на цялото село, защото това е едва началото на строителните работи“, казва Пенка Хумарски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато има гърмежи, те съобщават, но не си държат на думата. Казват, че ще гърмят в 2 ч., а гърмят в 1 ч.“, разказва Ивайло Хумарски, който отбелязва, че и друг път камъни при взривовете са падали върху къщата му, но са били по-малки и „циглите са издържали, защото са нови“.

Собственикът на къщата разказва, че когато се оплакал на началника, отговарящ за взривовете, той му казал, че нищо не е станало и само 10 цигли са строшени.

Снимка: bTV

„Постоянно хвърчат камъни. В района има хора и деца“, казва Хумарски.

„Трябва да нося каска, като си кося двора, както като бях в Ирак през 2004 г. Къщата ми е на 300 метра оттук, февруари месец бяха паднали камъни – счупени цигли. Тогава се обадих на служба КОС – Мездра, те взеха отношение да предупреждават – вчера пускаха сирени, но фирмата, която извършва тези взривове, да вземе някакви мерки. Предстоят още такива взривове, това означава да очакваме още такива камъни“, допълва съседът му Иван Михайлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кмета на селото Никола Николов „няма друг избор“, но жителите на Лютидол не са съгласни.

НПК предвижда наказание, ако при такива дейности пострада човек заради непредпазливост.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!