„Цветан Цветанов тръгна по пътя на анти ГЕРБ реториката за печелене на политически дивидент. Той работи в полза на ДПС. Разколебава нашия електорат, а втвърдява електората на движението. Това е некоректно“, заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в „Тази сутрин“.

„Цветанов беше вторият човек в партията и председател на ПГ на ГЕРБ. Той имаше всички възможности да определя посоката на партийното поведение и в тази си роля той разполагаше с огромна власт. Това, което виждам сега, е повод за разочарование“, допълни Дариткова.

Тя разкри, че са се чували с бившия втори в ГЕРБ след неговото напускане на партията и са обсъждали нейни телевизионни участия, но сега не комуникират.

Според Дариткова ГЕРБ е консолидиран и готов за парламентарните избори и няма опасност Цветанов да разбие партийните структури.

"Актът, с който ще се определят противоепидемичните мерки при гласуването, ще бъде подготвен от здравния министър и главния държавен здравен инспектор. Те ще се консултира с всички експерти в сферата на епидемиологията и инфекциозните заболявания. Вярвам, че ще бъдат предписани всички условия, при които ще имаме гаранции за здравната сигурност на всички участници в изборния процес", каза Дариткова.

По нейните думи се прави всичко възможно, за да се гарантира конституционното право на всеки български гражданин да гласува.

"Не може обаче да се предвиди всяка една ситуация. Случва се дори в изборния ден при сегашните условия на някой да му се случи нещо и да не може да стигне до изборната урна, а законодателят не може да предвиди всички тези детайли", каза Дариткова. 

Тя е на мнение, че карантинираните трябва да бъдат извадени от избирателните списъци, за да няма злоупотреби и двойно гласуване.

"Затова сме предвидили тези заявления за гласуване по механизъм, който гарантира участието на карантинираните, да бъдат проверявани от РЗИ, защото те имат достъп до портала, който описва всички случаи на коронавирус в момента. Карантинираните ще бъдат изваждани от основния списък. Затова са необходими три дни и този срок няма как да бъде пренебрегнат", заяви Дариткова в отговор на въпроса как ще гласуват тези, които са се заразили с COVID-19 два дни преди изборите.

"Виждам една заявка от опозиционните партии за оспорване на вота и създаване на недоверие в изборния процес, но управляващите правят всичко възможно за обезпечаване на изборния процес и висока избирателна активност. Недоволни ще има, но това трябва да бъде оспорено в съда", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

В следващия парламент ГЕРБ отново може да се коалират с "Обединени патриоти" и такава възможност е напълно възможна, допусна Дариткова.

Тя коментира и недоволството срещу COVID мерките и твърденията, че Валери Симеонов е показал среден пръст на протестиращите ресторантьори. Според нея става дума за "неправилно интерпретиране на поза и жест", тъй като Симеонов е бил радетел за отваряне на ресторантите и намалението на ДДС за сектора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!