Родственик на Васил Левски търси семейния архив, по който чичо му Петър Караиванов пише книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов“.

„Ценното в тази книга е, че е написана по спомените на човек, който реално участва в тези събития. Тук не става въпрос за „някой ми каза“, затова тази книга е толкова ценна и много от хората, които пишат за Левски са я ползвали за своите трудове. В нея всеки факт е проверен по 100 пъти най-малко. Боря се всеки ден, обикалям страната и я представям, за да можем да говорим истината за Левски, която много взе да се изопачава и да му се приписват свръхестествени свойства, което са далеч от истината“, сподели Стефан Караиванов в „Тази сутрин“.

По думите му архивът е събиран с десетилетия и е изключително ценен.

„Този човек, който 50 години събира и пише тази книга, чичо ми Петър Караиванов. Те живееха в стара кооперация на „Орлов мост“, една огромна библиотека, в която беше този архив. Когато книгата излезе през 1987 г., той почина на другата година и един съсед се самонастани и го завзе. Започнаха дела, но явно човекът е имал големи контакти. Ние се борихме за архива, не за апартамента. Съдът постанови, че той остава при него на отговорно пазене или по-скоро на „безотговорно“. Дочухме, че е оставен в чували пред блока, когато си е правил ремонт. Вече дали е отишъл някъде е друга работа, но ако някой наистина има информация, ще бъда благодарен. Продължавам да го търся, дано поне не е изхвърлен, а да се ползва някъде и да е запазен“, каза Стефан Караиванов. 

Караиванов разказа за връзката си с Апостола на свободата.

„Моят прапрадядо Генчо Караиванов и майката на Левски, Гина Караиванова, са брат и сестра. Съответно децата им Васил Караиванов, моят прадядо, и Васил Левски са първи братовчеди. Като такива те са най-добри приятели, съратници в борбата против турско робство. Караиванов притежава Караивановия хан, където Левски е отсядал. Там се е укривал, правили са заседанията, виждал се е с майка си“, разказа той.

„От една страна, ние тези неща ги знаем. От друга страна, ние имаме друга история покрай моя дядо, който е депутат навремето и Народният съд го убива заедно с принц Кирил, Богдан Филов и другите легенди. Нашият род беше малко избутан, не сме се крили, но не ни даваха да говорим на тази тема. Говорихме си го вкъщи, в нашия род, когато седнем на масата. В началото дори жена ми не знаеше, че съм родственик на Левски“, сподели още Стефан Караиванов.

В последните години мисията му е да разпространява книгата на неговия чичо „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов“ и да търси семейния архив.