"Това, което се случва в транспортния бранш, има две страни. Ние трябва да постигнем разбирателство, защото българската икономика трябва да се движи. От друга страна, българското правителство не може да приеме извиване на ръце, когато някой казва оставка, когато някой иска преференциални условия, без да е съобразено със социалната ситуация в страната и общата икономическа обстановка".

Това коментира в "Тази сутрин" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. По думите му, когато някой иска преференциално намаляване на тол такси, това е извиване на ръце.

Според него някои от превозвачите са готови да продължат да преговарят с правителството.

"Нека ресорните министерства движат този процес. Аз съм убеден, че те в крайна сметка ще намерят начин за диалог с превозвачите", посочи Даниел Лорер.

"Имаме много сериозна инфлация, породена от инвазията на Путин в Украйна", отбеляза още той.

По думите му основно има инфлацията на цените на енергоносителите, която води до инфлация на всичко останало.

„Правителството е длъжно да се погрижи и за българската икономика, и за българските граждани. Работим по антиинфлационен пакет от мерки, които да подпомогнат и най-слабите сред българското население. Продължаваме да се грижим за българските пенсионери. Има и още една мярка, която се обсъжда, но не беше представена - помощи за дете, тоест за родители. Това предстои да бъде прецизирано“, съобщи Лорер.

За визитата на премиера Кирил Петков в САЩ и договорените доставки на втечнен природен газ той коментира, че тепърва предстои да бъдат уточнени детайли.

„Предполагам, че много скоро ще чуем и детайли по сделката. Разговори се водят не от вчера и днес. Всички работят не само за една по-добра цена на газ, но и за българската икономика. Мисля, че съвсем скоро ще имаме конкретни числа“, отбеляза Даниел Лорер.

„Това, което чух от премиера днес, е, че се говори именно за американски газ, който ще бъде по текущата цена на „Газпром“, категоричен беше той. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!