„У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус към упражняването на власт и се опитва да вмени на изпълнителната власт да не упражнява такава, за да може той“, каза в студиото на „Тази сутрин“ народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Даниел Лорер.

„Нашето мнение е, че службите са за опазване на сигурността. Сигурността е задължение на кабинета. Тези служби трябва да работят за избраното законно правителство на страната. Тези служби не разследват. Разследва прокуратурата. Тези служби, начело с ДАНС и ДАР, са разузнавателни. Те трябва да събират информация, а не да дават политически оценки. Те трябва да събират информация, за да може органите на реда, да се възползват и да работят оперативно за спазването на закона и реда“, посочи той.

„Неприемането на докладите на службите е знак, че ние не приемаме качеството на работата им и тяхното политизиране. При последното изслушване председателят на ДАНС си позволи от трибуната на парламента да раздава политически оценки. Агенцията не би следвало това да прави“, добави Лорер.

„Президентът е фигура, която трябва да управлява българската нация. Президентът не властва. Упражняването на власт е дело на Министерския съвет. Фигурата на президента трябва да бъде върната там, където по Конституция създателите са предвидили тя да бъде. Разширяването на властта ѝ поради политическия вакуум през последните две години беше аномалия. Редно е да се върне обратно в конституционното ѝ русло“, обясни той.

„Президентът има представителни и обединителни функции, не защото така има изказване в нашия запис, а защото така пише в Конституцията – това е неговата роля. Ако на някой не му харесва, да си представи друг модел на Конституцията, където пише, че президентът си управлява еднолично“, коментира депутатът.

„Естествената реакция на Народното събрание е да каже – един момент, този президент превишава правомощията си. В Конституцията пише, че обединява, а той иска да е политическа сила“, подчерта Даниел Лорер.

„Няма шанс Делян Пеевски да бъде предложен за шеф на ДАНС, нито да бъде подкрепен. Не мисля, че има възможност да бъде подкрепен или предложен. „Движението за права и свободи“ никога не се е отказало Делян Пеевски да бъде техен депутат. Имало е критики от нас и от нашите партньори по цял свят. Той няма да пише Конституцията, а ще подкрепи това, което ще създадем. Важно е да се каже, че това беше огромен компромис. Дали да продължим да имаме серия служебни правителства, които тласкат България далеч от нейната европейска ориентация, или да си кажем, че след три избора е ясно, че България не може да се управлява, ако няма договорка, сглобка, коалиция и да се борим за неща, които считаме за важни. Едно от тях е правосъдната реформа. Конституционната реформа изисква и ГЕРБ, и ДПС“, каза още той.