Ученик от Карлово скочи близо три метра, вдъхновен от лъвския скок на Апостола на свободата. Десетокласникът Александър Цветков стана първенец в турнир по скок с 2,95 м.

„Да вървиш по стъпките на Левски е наистина чест. Все пак съм ученик на училище, което носи неговото име и нямаше как да покажа по-малко. Самият адреналин и обстановката ми помогнаха“, сподели Александър. 

Той си поставя за цел другата година да прескочи настилката, която е дълга три метра.

Турнирът по лъвски скок се провежда вече близо 10 години. Той е вдъхновен от скока на Васил Иванов Кунчев, след който той получава прозвището Левски.

„Тази традиция е била създадена първоначално за училища, които носят името на Васил Левски. Постепенно се превръща в традиция за всички училища на територията на нашия град. На 14 февруари в спортна зала „Васил Левски“ се проведе традиционният турнир. В него взеха участие 64 деца – 35 момичета и 20 момчета, разделени в шест възрастови групи“, разказа Даниела Генчева, учител по физическо възпитание. 

Освен с турнира по лъвски скок в родния град на Левски Карлово почитат паметта му и с различни мероприятия - митинг поклонение, поднасяне на венци и цветя, молебен и архиерейска света литургия.