Хуманитарен конвой под обстрел, ракетни удари и химическа атака – това са теми от военно обучениe как се оцелява в зона на военен конфликт. Екип на bTV се впусна в предизвикателството на Националния военен университет.

Екипирани с бронежилетки, каски, защитни очила и противогази влизаме в следващото военно приключение.

Във втория ден на обучението за журналисти ни предстои придвижване с хуманитарен конвой. Ще бъдем охранявани от две бойни машини. Такива са на въоръжение от 60-те години и се използват и във войната в Украйна.

Въпреки че завършва училище по хореография, Даниел Николов избира армията.

„Дядо ми и баща ми казваха – ти няма да разбереш какво е да си войник, ти няма да разбереш какво е казарма. Казваха ми – ти няма да можеш да издържиш този стрес. Аз си казах - напук на вас ще издържа този стрес“, разказва той.

Офицерите, които ни водят са се доказали като офицери, а във взвода винаги са доказвали, че са приятели

„Основен приоритет е възпитанието. В родолюбие, армейски ценности, във всичко, което ще им помогне да са достойни хора“, казва бригаден генерал.

Денят започва с операция Freedom Guardian, преди това обаче е важна подготовката.

„Бойните жилетки, които се използват на въоръжение в Българската армия, имат защита 3А+. Плочите осигуряват защита срещу хладни оръжия, срещу патрони от автомат „Калашников“. От директен удар от автомат със сигурност ще имате счупено ребро, но ще останете живи, няма да има пробив на жилетката“, обяснява майор Дамян Бешевлиев.

Международният редактор Цветана Балабанова е „ранена“ в лявата ръка по време на учението.

Урокът за поведение в зона на кризи и конфликти даде на репортерите и операторите много адреналин и екстремни преживявания.

Повече за военното обучение за журналисти - гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!