Ученикът, който се блъсна с колата на свой приятел в училищната ограда, ще понесе глоба в размер между 100 лв. и 300 лв., защото е управлявал автомобила без да е бил правоспособен. Това каза за bTV председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

Припомняме, че 18-годишен младеж без шофьорска книжка подкара автомобил на приятел и удари друго момче пред столичната Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика – База 2.

„Ученикът е в 12. клас. Предстои му да завърши тази година. За съжаление няма шофьорска книжка. Всички видяхме до какво води едно приятелство – да дадеш ключовете от автомобила си. Естествено, този ученик ще си понесе наказанието“, обясни за bTV директорката на училището Таня Михайлова.

Снимка: bTV

Тя поясни, че ще бъдат взети мерки, въпреки че инцидентът е станал в междучасието и извън пределите на училището. Санкции за ученика без книжка ще има и от страна на полицията.

„Самият автомобил е на негов съученик, който притежава шофьорска книжка и идва на училище с кола. Родителите са уведомени за инцидента – ние сме разговаряли с тях“, каза още Таня Михайлова.

Снимка: bTV

„За мен това е нормално явление напоследък. Отговорността, много е лесно да се каже, ще бъде понесена от съответния ученик или неговите родители. Нещата обаче са по-дълбоки. Инцидентът е резултат от едни вече пропаднали обществени отношения, резултат от липсата на възпитание в семейството“, коментира случая Красимир Георгиев.

Според него напоследък се е превърнало в мода бащите да учат синовете си как да шофират. „В същото време бащата се превръща в състезател от Формула 1 пред очите на дете си. Ето защо аз пак задавам въпросите: Защо е тази безнаказаност?! Защо е тази липса на правила?! Отговорът е само един: Липсва респект от законите“, поясни той.

Според него младежът ще бъде глобен само със 100 лв., защото това му е първо провинение. Той обаче подчерта, че тези 100 лв. създават чувството за безнаказаност при толкова млади шофьори.

Относно наказанието за момчето, което е дало колата на своя съученик без книжка, Георгиев обясни, че вероятно то не е реален собственик и за него няма да има наказание. „Родителите му пък ще кажат, че синът им е взел ключовете за автомобила без разрешение и така те също ще избегнат отговорността“, поясни още той.