В България на човек се падат по 763 долара за здравеопазване, докато в Германия говорим за 3990 – повече от 5 пъти повече, докато за качеството на лечението на онкоболните далеч не може да се говори за подобна разлика. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” директорът на столичната Университетска болница по онкология и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов.

„За парите, които имаме, правим много и имаме много добри възможности. Аз ръководя тази болница и смея да твърдя, че лечението, което предлагаме, е на абсолютно европейско ниво”, подчерта той.

Д-р Константинов оглави лечебното заведение след скандал и твърдения за злоупотреби с лекарства. Той беше категоричен, че към момента няма официални данни на пациентите да са давани стари медикаменти. Ексминистърът отбеляза, че за една година на поста е намалил задълженията и е успял да вдигне заплатите на сестрите до между 700 и 1000 лв. базово.

„Пациентите могат да са спокойни, че има абсолютно всичко, то е ново и качествено”, подчерта д-р Константинов.

Той коментира обаче, че лекарствата повишават ефикасността си, но не винаги по начин, който съответства на скоковете в цените им.