Без ясен план за действие и твърда ръка в прилагането му, България ще се окаже в спиралата на увеличаващ се брой заразени, локдаун, икономическа криза и разделение в обществоот. За това предупреди председателят на партия КОД и бивш здравен министър д-р Петър Москов в студиото на „Тази сутрин“.

Не можем да преживеем втори национален локдаун като този от април – нито психически, нито икономически, категоричен беше той. Именно затова политическото ръководство трябва ясно да обяви, че до подобна мярка няма да се стига и, вместо това, да се прилагат мерки локално – но с моментална компенсация за засегнатите, а не с тромави механизми и месеци чакане, защото това води до фалити и до настройване на хората срещу мерките.

Нужно е да се прецени кой поема голямата тежест на пандемията – цялото общество или здравната система, като е логично да е второто, коментира Москов. „Ако една част от системата се скрие от поемането на удара, ударът го поема цялото общество“, подчерта той и допълни, че доболничната помощ трябва да е по-ангажирана. Даде пример със София, където има 45 ДКЦ и над 200 медицински центъра – в част от тях може да се съсредоточат изследванията на насочени от личния лекар COVID болни, за които след това да се решава дали влизат в болница, или се насочват за домашно лечение.

„Ако всеки пациент с кашлица и температура отива в болница, тези болници ще фалират“, предупреди Москов, като изрази мнение, че „няма кой да се изправи срещу икономическия интерес на определени субекти в здравната система“.