Изследването и тестовете за коронавирус на хора, които нямат клинични симптоми, е абсолютно ненужно, категоричен е изп. директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Костадин Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Може да се направи тест и той да е отрицателен, защото няма достатъчно вирусни копия, за да се активира, а впоследствие човекът да се окаже болен, обясни лекарят.

Хората трябва да спазват указанията на българските власти. На сайта на министерството на здравеопазването има цялата необходима информация, препоръча д-р Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-важното, което трябва да правят хората, е ако имат грипоподобни симптоми, да уведомят личния си лекар. Ако се връщат от страна с коронавирус, да се спазва 14-дневната карантина“, категоричен е медикът.

Все още доста въпроси нямат отговор като този дали карантината ще се признава за болничен или не, но те ще бъдат решени в хода на събитията, заяви Ангелов, който призова към сътрудничество и избягване на дрязгите в настоящата ситуация.

На летищата се вземат всички мерки, има дистанционни термокамери, които премерват температурата на всеки пристигнал в страната ни, не е нужно да се „правят маскаради“ и да се плашат хората, като се проверява всеки лично, за да се демонстрира активност, смята лекарят.

Към днешна дата, по данните с които разполага, д-р Ангелов е категоричен, че на територията на България няма регистриран случай на коронавирус. 

Що се отнася до мерките, които испанското правителство взима по отношението на заразата на Тенерифе, където са блокирани и българи, те са напълно правилни, казва Ангелов, според когото хората там трябва да останат изолирани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам, че изключително много се напрегнаха хората. Като че ли смъртността на коронавируса не надхвърля тази на обикновения грип“, заяви Ангелов.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 17 134 965
Света 5 858 573 73 970 359 991 2 540 838
Заразени* Нови Починали
България 2 477 17 134
Света 5 858 573 73 970 359 991
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer