Има сериозен кадрови дефицит в Спешна помощ и агресията е една от основните причини за това.

Това каза в „Тази сутрин“ д-р Десислава Кателиева, гл. координатор на Експертния съвет по спешна медицина към Министерството на здравеопазването.

По думите ѝ много нейни колеги са напуснали, а младите лекари не искат да останат в Спешна помощ именно заради кадровия дефицит и това, че се налага да се дават извънредни дежурства.

„Колегите ми са много уморени и тази агресия е последната капка, която им трябва, за да сменят системата и да отидат да работят на по-спокойно място, където да бъдат защитени“, каза д-р Кателиева.

През 2020 г. самата тя е нападната. Получава удар с юмрук в главата. Решава да не се освидетелства, защото няма кой да работи. Човекът, който я напада, е наказан с глоба от 795 лв. и две денонощия в ареста.

„Той искаше да влезе в спешното отделение, за да види баща си, а той дори не беше пристигнал още. Опитах се да обясня, че човекът пътува“, разказа д-р Кателиева.

Според нея колкото и големи да са наказанията, те няма да спрат хората да постъпват по този начин.

„Може би трябва да има жива охрана във филиалите на Спешна помощ. Те обаче не трябва да са пенсионери, а млади и силни мъже, които да респектира ти да не допускат подобни действия“, смята д-р Десислава Кателиева.

„Донякъде и българинът трябва да разбере, че спешното отделение не е театър или цирк и там не трябва да се допускат близки“, допълни тя.