Броят на заразените с COVID-19 намалява, но последните три месеца имаме постоянно високо ниво на починалите всеки ден, отбеляза д-р Аспарух Илиев в предаването „Тази сутрин“.

Според него ваксинирането продължава да е основният елемент на борбата с вируса. Българското правителство е поръчало ваксината на „Новавакс“, тя ще дойде и в България.

„При тези ваксини, които имаме, човек може да се разболее от варианта „Омикрон“, но тежкото протичане на болестта при хора с нормален имунитет при хора, които са ваксинирани, е изключено“, отбеляза лекарят, който завежда лаборатория в Берн. 

„С третата бустерна доза ваксина имаме една защита от тежко протичане на заболяването, която е над 80%. Можем да сме напълно спокойни поне през първите 4-5 месеца на поставянето ѝ. Имаме данни, че вече дори и по-дълъг период след това защитата от тежко протичане е много висока. При две дози ефектът е ограничен до 2-3 месеца, т.е. вървим към ситуация на една тридозова ваксина“, обясни д-р Аспарух Илиев.

Той съобщи, че проучванията на „Пфайзер“ и „Модерна“ от последната седмица е, че показват, че има увеличение на така наречените Б-клетки на паметта, което означава, че ефектът от ваксините ще е доста по-дълготраен.

Според него идеалният вариант би бил да имаме дълготрайна защита от тежко протичане или да имаме ваксина, която абсолютно прекратява разпространението на заболяването.

Факт е, че „Омикрон“ протича по-леко, но от друга страна интензивните отделения са пълни, посочи още лекарят.