Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавирус. Става дума за препарата „Ковавакс Ти Ем“, произведен от базираната в САЩ компания „Новавакс“ и от Серумния институт в Индия, предаде AP.

Така се проправя пътя и за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавирус за бедните страни по света.

Механизмът „Ковакс“ има договор за получаването на 1,35 милиарда дози от ваксината на „Новавакс“, произведени в Серумния институт в Индия.

Ваксината е деветата, която получава разрешение за спешна употреба от СЗО. Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавирус. Той е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология, използвана от години за производството на други видове ваксини. Базираната в щата Мериленд „Новавакс“ използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния протеин спайк (шипчест протеин) в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината е двудозова.

Досега тя е получила разрешение за спешна употреба в Индонезия и във Филипините, а се очакват решения на Европейската агенция по лекарствата и Великобритания. Очаква се и решение на американската Агенция за храни и лекарства, като документите за това може да бъдат подадени до края на годината.

Миналото лято Новавакс съобщи, че ваксината е безопасна и че е 90% ефективна срещу симптоматична зараза с по-ранни варианти на коронавируса. Друго изследване във Великобритания с участието на 15 000 души даде сходни резултати. Изследване на поставена бустерна доза 6 месеца след последната от първите 2 дози показва, че антителата срещу коронавируса са достатъчни, за да се справят със силно заразния „Делта“ вариант. Сега „Новавакс“ прави изпитания как ще действа ваксината срещу новия „Омикрон“ вариант и подобно на други производители подготвя и адаптирана ваксина за по-добро справяне с него, ако възникне нужда от подобно нещо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!