Не може да се прогнозира точен момент, в който напрежението на протеста може да ескалира, дългото стоене на площада и умората също могат да имат влияние и да доведат до избухване на насилие, каза директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ Цветеслава Гълъбова в „Тази сутрин“.

Гълъбова обаче е категорична, че „зад насилието стоят провокатори, които не случайно отиват късно вечерта, това се случва не в 6 ч., не в 8, а след 10 ч. вечерта“.

Снимка: btvnovinite.bg

Със сигурност от насилието нямат полза протестиращите, защото така се омаскарява протеста, каза психиатърът.

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ коментира и идеята за слагане на изолационни кабини в училищата за деца, които имат симптоми на COVID-19.

Ако е едно дете бъде поставено в една такава кабина, то не само ще се чувства изолирано, гледайки своите другарчета наоколо, но по този начин има риск да развие чувство за вина, защото това от едно дете ще се възприеме като наказание, каза Цветеслава Гълъбова.

Последствията за психичното ни здраве от кризата с корона са много големи и трябва спешно да вземем мерки за възстановяването му,  заяви директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод изявлението на премиера, че сме изгубили битката за психичното здраве на хората след кризата с коронавируса, Гълъбова смята, че „именно с такова поведение ще я изгубим“.

Нещата са много сериозни. Ние променихме начина си на живот. Хиляди загубиха работата си, невъзможността да общуваме по естествен начин, дистанционното обучение при децата – всичко това се отразява на психиката ни, каза Гълъбова.

Според нея поведението на управляващите по време на кризата не е било правилно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Българите сме мнителни хора пои природа, но уважаваме авторитетите. Ако кризата се ръководеше от тези хора от (Експертният съвет по епидемиология), ако ни се даваха ясни и точни указания и те не се сменят през 20 минути. Настъпи един такъв информационен хаос, който стана благодатна почва да има и други мнения“, каза Гълъбова.

Вижте повече във видеото.