Недоволство зрее сред цветарите в Плевен. Според търговците на цветя заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затварянето на тържищата и пазарите се тълкува многозначно.

Те не са съгласни, че павилионите им попадат в посочените в Закона определения и ще настояват местната власт да подходи с внимание към частните случаи.

За „Тази сутрин“ цветарите обясниха, че заради заповедта се е наложило да пуснат свои служители в платен, а след това и в неплатен отпуск. В същото време плащат осигуровки и твърдят, че ако те самите не работят, няма откъде да вземат пари.

Снимка: btvnovinite.bg

Те смятат, че целият бранш е засегнат и заявиха, че тепърва има цветя, които трябва да разцъфнат и следва да бъдат продадени.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради затварянето на обектите обаче малотрайната стока ще трябва да бъде изхвърлена, което според тях би обрекло магазините на фалит.

Цветарите в Плевен обясниха, че към момента няма поет ангажимент какво ще се случи със стоката.

Председателят на браншовата бизнес камара, в която членуват и собствениците на павилиони, Ралица Иванова обясни, че заповедта на министър Ананиев не забранява на цветарските магазини да работят и текстът се тълкува неправилно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако министърът искаше да забрани търговията с цветя, той щеше да го упомене и всички търговски обекти в страната, които продават цветя, щяха да бъдат затворени“, подчерта тя.