Страхът от заразяване с коронавируса и ударът по доходите от затварянето на цели сектори ще направят предстоящите празници по-различни в сравнение с всичко познато до момента, показва проучване на „Тренд“ по поръчка на в.“24 часа“.

Евелина Славкова от агенцията коментира в студиото на „Тази сутрин“, че вече е напълно видимо, че българите изпращат 2020 г. без много оптимизъм. „Невъзможността да работят и финансовите последици имат огромно влияние върху хората“, посочи тя, като даде пример с това, че не се купуват толкова много подаръци. На годишна база спадът в броя на тези, които ще подаряват за Коледа, е 8%, а все повече респонденти признават, че ще отделят суми не по-високи от 50 лв.

Близо половината хора ще ограничат празненствата по финансови причини, а около 60% ще избягват срещите с близки. Групата над 60 г. ще намали най-силно контактите си по Коледа и Нова година, докато младите все пак искат социален живот.

Според Славкова е нормално да няма позитивно настроение за 2021 г., при положение, че за половин година трикратно е скочил делът на тези, които признават, че не знаят кога ще свърши кризата с коронавируса. Надеждата е, че с ваксината ще дойде и повече оптимизъм.

Вижте целия разговор във видеото!