Близо половината българи нямат финансова възможност да празнуват коледните и новогодишните празници както преди. Причината е пандемията от коронавируса, сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

48% казват, че нямат финанси да посрещнат празниците както преди пандемията, а 45% посочват, че това не важи на тях.

Висок е делът на българите, които нямат настроение за предстоящите празници – 45%. С увеличаване на възрастта се увеличава и делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради пандемията.

47% от българите посочват, че това не важи за тях, като най-голям е делът сред младите.

23% от българите казват, че са променили плановете си за предстоящите празници заради пандемията. За 57% промяна няма, а 17% нямат планове.

74% от анкетираните са на мнение, че тези празници няма да са същите заради коронавирусната пандемия.

62% от българите все пак посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът е бил по-висок. Общо 28% посочват, че няма да купуват подаръци въобще. 

От анкетираните 59% казват, че ще се въздържат да се срещат с приятели и роднини по празниците, а 32% казват, че това не важи за тях. 73% от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от срещи.

Проучването на "Тренд" е проведено в периода между 26 ноември и 3 декември чрез лични интервюта сред 1009 души над 18-годишна възраст.