След пролетната ваканция всички ученици ще се върнат присъствено в класните стаи. Отново обаче ще бъде въведен ротационен принцип за различните класове.

След 12 април в класните стаи присъствено ще се обучават отделни класове по определен график, който ще бъде разработен съвместно от здравното и образователното министерство.

Снимка: bTV

Повече от 60 хиляди ученици ще се явят на външно оценяване след 7. клас.

При зрелостниците за Български език и литература ще се явят близо 50 хиляди, на предмет по избор 36 хиляди, по професионална квалификация – 13 хиляди и 1110 са избрали предмет по избор.

Снимка: bTV

Във "Фейсбук" страницата на „Чети етикета“ допитването до зрителите показва, че доминира мнението, че материалът трябва да бъде редуциран.

Според директора на 119. училище в София Диян Стаматов е необходимо децата да се върнат в клас след 12 април.

„Трябва да се обявят онези редакции, които се наложат в училищното съсловие, след 12 април. Този випуск е вторият, който учи в дистанционен формат, трябва да има отпадане на някои неща“, коментира Стаматов.

Снимка: bTV

Той изрази мнението, че особено за учениците след 7. клас трябва да се потърси вариант за автори по литература, които са съвременни, разбираеми и които не пишат с архаизми. Това ще успокои децата, смята Стаматов.

Директорът на 119. училище заяви, че не се е провалило дистанционното обучение, но и поясни, че при 700 000 ученици едва ли само 1% са отпадналите от системата.

"Това по-скоро е целта, но не и реалността", коментира официалните данни той.

Д-р Юлиян Петров от синдикат „Образование“ поясни, че и в електронна, и в присъствена среда има изравнени стойности на отпадналите ученици и това са около 10% по-скоро.

Снимка: bTV

Той също така коментира, че едва ли може да се приравни онлайн обучението на това в клас.

„Много от учениците не успяха да изградят навика да са активни в час, след като са се събудили в 8 без 5, а трябва да са в час в 8“, каза Петров.