В началото на тази седмица Министерството на образованието и науката пусна чрез директорите на училищата анкета да родителите съгласни ли са децата им да бъдат изследвани с бързи тестове за коронавирус.

Подобни анкети бяха разпратени и до родители на деца в детски ясли и градини, но после се оказа, че това е грешка. Идеята била да се тестват само учениците от 1. до 12. клас.

Анкетата предизвика полярни реакции и дискусия по темата. Имаше много упреци, че се пуска без разяснение каква е целта, кой ще прави тестовете и колко често.

В края сметка в допитването участваха 76,67% от родителите на ученици и от тях близо 15% са заявили, че са съгласни децата им да бъдат изследвани с бърза антигенен тест.

Все пак има 15% родители, които заявяват желание това да се случи и за тях ще бъдат осигурени тестове, след като допълнително дадат съгласие“, обяви в рубриката „Чети етикета“ Пенка Иванова от МОН.

Тя не зная колко често ще се правят тези изследвания, това щяло да се определи от медицинските специалисти. Иваново повтори тезата и на здравните власти, че целта е момента картина на заболеваемостта в училищата.

Аз в тази дискусия не чувам мнението на лекарите, коментира Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

Тя призова здравния министър Костадин Ангелов да преосмисли общия подход към училищата и да се помисли за локален подход. Има 12000 училища с до 300 деца, защо те да не учат присъствено като се осигури дистанция, пита Кенова.

Вижте повече във видеото!