В последния ден на 2020 г. рубриката „Чети етикета“ продължава с обобщение на най-интересните теми от изминалата година. Теми, на които зрителите на bTV обърнаха най-голямо внимание и за които питахме заедно с тях експертите.

На 31 декември темата е изключително и основно за нашата трапеза.

Много често чуваме, че "който е ял кренвирш, е ял всичко!". Така ли е наистина и какъв е съставът на един от най-купуваните и в същото време критикувани продукти. Публикувано изследване на патоанатом в социалните мрежи отново фокусира погледа ни върху темата - какво ядем? А кренвиршите са в топ 3 на най-купуваните храни в света:

След кренвиршите четем етикета на сиренето, което също е традиционен продукт за българската трапеза. Този път изследвахме водата и питахме къде е млякото.

Промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, по предложение на Министерството на земеделието, предвиждат да бъде ограничено съдържанието на вода в сиренето. Текстовете бяха подложени и на обществено обсъждане. Да си припомним, какво казваха те:

За bTV от МЗХ уточниха, че след предаването в рубриката „Чети етикета“ е имало сериозен дебат с бизнеса. Част от него не е приел еднозначно готвените промени. Последвали са множество срещи и разговори, вследствие на които се е постигнало съгласие продуктите с по-голямо съдържание на вода да се продават само пакетирани, на рафт и върху етикета изрично да бъде описано с големи цифри процентът вода в съдържанието. Преди да влязат в сила обаче, текстовете трябва да бъдат одобрени и от ЕК.

По желание на зрителите обръщаме отново поглед към още една любопитна тема - какво си поръчваме и какво получаваме, когато изберем доставка на храна за вкъщи.

Специален експеримент - тест на bTV заедно с КЗП, провери какво се случва на пазара, след като ресторантите затвориха и търговията се прехвърли почти изцяло онлайн. Удрят ли ни в грамажа на храната, която си поръчваме за вкъщи:

Припомнете си какво казаха експертите по всички тези теми във видеото.