В пика на големите празнични пътувания една от големите сметки, които ще направим, е тази колко гориво ще налеем в резервоара на автомобила си. Голям проблем остава и какво е качеството на горивата у нас.

На страницата на „Тази сутрин” във „Фейсбук” ви попитахме: Попадали ли сте на некачествено гориво?

77% от включилите се в гласуването са попадали, а 23% не са. В анкетата са участвали 642 души.

През изминалата година в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са подадени 49 сигнала на граждани за некачествено гориво.

Снимка: btvnovinite.bg

„Направени са проверки и са взети проби от течните горива. От тези 49 сигнала е установено само едно несъответствие с изискванията за качество”, обясни в ефира на bTV д-р инж. Димка Иванова от ДАМТН.

„Понякога сигналите стигат малко късно и когато се отиде да се направи проверка, доставката вече е приключила и има нова. Тоест ние не можем да хванем точно партидата, за която се твърди, че има някакво нарушение в качеството”, уточни Иванова.

Изтеглените количества горива от пазара тази година са 280 675 литра. Извършени са 1273 проверки и са взети над 1750 проби. Изтеглените литри на фона на общия брой проверки като процент е 3,9%.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че най-голям проблем с качеството има при дизела, следван от бензина. Димка Иванова обаче уточни, че причината, че дизеловото гориво на пазара е повече и съответно взетите проби от него са повече.

Наложените санкции са за над 1,5 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са имуществени санкции, които в зависимост от нарушението се налагат на обектите и юридическите лица, които разпространяват течни горива”, поясни още Иванова.

През месец декември са направени 51 проверки и са взети 77 проби

Снимка: btvnovinite.bg

Проверките са направени през първите две седмици на декември. Установени са шест несъответствия. Те обаче не са свързани с качеството на горивото.

Иванова отново обясни голямата разлика в количествата дизел и бензин, изтеглени от пазара, с факта, че дизеловото гориво се предлага повече.

Снимка: btvnovinite.bg

Как се отразява некачественият бензин върху състоянието на автомобила. Екип на bTV се срещна с шофьор от Благоевград, с когото посетиха автомобилен сервиз.

За кратко време Добрин Балтов ремонтирал сравнително новата си кола няколко пъти. След години, прекарани зад волана, е свикнал сам да познава кога е заредил некачествено гориво.

„Има разлика и в движението на колата - ускорение, мощност. Има разлика и в разхода, много голяма разлика. Случвало ми се е да направи разлика между десетина лева на 100 км, което не е малко”, каза Добрин.

Цената обаче се оказва по-малкият проблем.

„Почва да тресе колата, не работи равномерно двигателят. Не върви добре колата, няма необходимата мощност. Дави се, светват разни лампички на компютъра”, обяснява още Добрин.

Така майсторът се превръща в най-добрия приятел на шофьора.

„Много често бензиновите двигатели идват с разложени каучукови съединения, които не знам по каква причина се разлагат. Мисля, че се дължи на химическия състав на горивата. Запушват дюзи, не работят качествено, има детонация, чупят сегменти, бутала”, обясни автомонтьор.

Оказва се още, че част от продавания антифриз колкото помага, толкова и вреди, защото буквално разяжда елементите.

Снимка: btvnovinite.bg

След посещението в сервиза джобът на Добрин предпразнично олеква с около 200 лева. Казва, че е зареждал гориво и в Македония и имало коренна разлика. Смята, че там е качеството е по-добро.

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация призна, че и той е попадал на некачествено гориво на пазара. По думите му обаче преди това е било масова практика.

„В момента качеството на горивата на пазара е добро. То е такова, каквото изискват стандартите. Оттам нататък усещането на потребителите е много важно, но то е субективно”, каза Делчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„В търговията с течни горива има много голям сив сектор. Търсим намесата на държавата в посока на по-строг контрол. В момента сивият сектор в България не печели от това, че разваля качеството на горивата. Там печалбата е много ниска, а рискът е висок. В момента се печели от кражба на данъци”, обясни още Андрей Делчев.

Относно цените на горивата за празниците той прогнозира, че те ще останат стабилни, каквито са били досега.

Снимка: btvnovinite.bg

Той очаква и началото на следващата година цените да останат същите, освен ако не се появи неочаквано сътресение на петролния пазар.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.