От 1 януари 2020 г. банките ще бъдат задължени да заменят повредени български банкноти, без да събират такси и комисиони. Това предвижда нова наредба за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в обращение, която Българска народна банка прие.

Снимка: btvnovinite.bg

В анкетата на страницата на „Тази сутрин” във „Фейсбук” ви попитахме: „Знаете ли как може да замените повредени банкноти?”. Оказва се, че 71% не знаят какво да правят със скъсаните пари, а 29% - знаят.

Според статистика на БНБ над 17 милиарда лева са в обращение у нас. Броят на банкнотите, които използваме всеки ден, е 465 милиона.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистика към края на юни 2019 г. от общия брой 29% са банкнотите от 20 лв., а едва 2% - от 2 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

За април – юни 2019 г. фалшивите банкноти са 230 броя. Най-голям дял от тях са тези от 20 лв. – 69%.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-изтърканите банкноти са от 5 лева и 10 лева. Затова хората смятат, че трябва да се изтеглят от обращение. Много често обаче това създава притеснения в работата на боравещите с пари.

Таня Бобева от 19 години се занимава с търговия. През ръцете й са минали много фалшиви пари и е открила начин да ги разпознава.

Снимка: btvnovinite.bg

"При проверката на парите най-важно е реверът. Виждали сме всякакви фалшиви пари. Това е единственото, което до момента аз не съм виждала фалшифицирано и затова още с взимането на банкнотата от монетника, това е първото нещо, което правя – да си плъзна пръста по ревера”, обясни Таня.

Попадала е на всякакви банкноти в безобразно състояние. По думите на търговците вече почти не се среща банкнотата от 2 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 400 милиона банкноти са в обращение всеки ден. Колкото и добре да пазим парите си, част от тях стават негодни или спешно трябва да бъдат заменени.

Снимка: btvnovinite.bg

И по сега действащите правила банките трябва да ни сменят негодните пари безплатно, но много често се налагат комисионни, от които хората недоволстват. След множество сигнали за т.нар "възпиращи такси" БНБ прие чисто нова наредба, която задължава банките да правят замяната абсолютно безплатно.

Най-често обаче банкнотите попадат в пералнята, забравени по джобовете и буквално се изпират, но и увреждат. Срещат такива с дупки и дори мухлясали. Надписани, изгорени или дори скъсани на малки парченца, ако парите са в нужната си цялост, ще бъдат възстановени.

Важно условие е да имате 75% от площта на банкнотата.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако с рестото са ви върнали само половинката на петолевка, например, то отново ще бъдете компенсирани, но само наполовина.

Снимка: btvnovinite.bg

При по-малки повреди замяната ще ви отнеме не повече от няколко минути, но в други случаи само касиерът няма да ви е от полза. Ако вследствие на наводнения или пожари имате силно увредени банкноти, тогава процедурата за замяна е доста по-дълга и изисква определени документи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първо трябва да се сложат в пакет или в плик, за да може да се запази тяхната цялост. След това трябва да бъде придружена от документ - от държавен или общински орган. Това може да бъде полиция, кмет, откъдето ясно да кажат какво събитие е настъпило, че да бъде точно по този начин увредена”, обясни Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

Важно е да знаете, че БНБ не приема чужда валута и ако имате увредени или захабени банкноти в евро, например, трябва да потърсите съдействие от друга финансова институция. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В годините има много оплаквания от потребители, които отиват в дадена банка с увредена банкнота. Банката или отказва, или начислява такса за услугата. За радост това вече ще бъде наказуемо”, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.