От 1 май у нас са в сила нови правила за влизане в страната, свързани с противоепидемичните мерки.  

Временно се забранява влизането в България на хора, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Всички други лица, които влизат на територията на Република България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, се допускат у нас при представянето на един от следните документи:

– документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини срещу COVID-19, посочени в приложение към заповедта, и изтичането на 14-дневен период, след поставяне на последната доза;

– документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 

От Обединение „Бъдеще за туризма“ обясниха пред bTV, че в предварителните разговори с представителите на властта е бил обсъден вариант децата до 12-годишна възраст да не подлежат на тест.

bTV се свърза със здравното министерство за уточнение по текста на заповедта по отношение на реда за влизане на най-малките на територията на България след 1 май. От МЗ бяха категорични, че посочените правила и изисквания важат за всички без изключение и без специален режим за децата.

Къде ще пътуват българите през май

По данни на туроператорите от 1 до 8 май са планирани чартъри за Египет – 18, Кападокия – 1, Малдивите – 2, Дубай – 2.

Относно пътуванията на българи за Великден се очаква до 200 000 да пътуват до 4 май и 500 000  – до 10 май, а общо за май да са близо 1 млн. данните са на института за оценка и анализи в туризма. Браншът ще разчита основно на българските туристи през май.

Относно пътуванията зад граница полезна и актуална информация може да намерите на сайта на Министерството на външните работи (МВнР).