На всеки потребител му се е случвало да попадне на дефектна стока, какви са правата ни в тази ситуация? Биляна Гавазова потърси отговор на този въпрос в рубриката „Чети етикета”.

Предстои промяна в правилата и регламентите за дефектни стоки на европейско равнище. Досега търговецът имаше право да казва какво трябва да се случи – дали стоката да бъде поправена в сервиз или да бъде подменена с нова.

Снимка: btvnovinite.bg

След корекциите,потребителите ще имат повече права и ще имат избор как да се постъпи.

Новите правила предвиждат, ако ремонтът е много скъп, стоката да бъде сменена. Но ако поправката е евтина, търговците най-вероятно ще настояват за сервиз. Обсъжданите промените ще доведат до повече спорове и искове в Комисията за защита на потребителите, опасява се бизнесът.

Снимка: btvnovinite.bg

„След известно време ще бъдем принудени едва ли не да увеличим цените, тъй като върнатото и заменено устройство няма да подлежи на повторна продажба, защото няма да е в търговски вид. Ще бъде ползвано, ще се налага да се бракуват за наша сметка, за сметка на търговеца, което неминуемо ще доведе до увеличение на цените”, посочи Бисер Савов, сервизен мениджър в търговска верига.

В едва 5% от случаите на върнати дефектни стоки има реална замяна, признават още търговците. Ако сте счупили дисплея на телефона си и той е в гаранция, при рекламация, вероятността да ви го сменят с чисто нов е почти нулева. 

Най-често връщаните стоки са именно телефоните, които минават през сервиз и т.нар. „диагностициране". „Максималният срок, който ни е даден по ЗЗП е един месец, но ние се стремим да удовлетворим всички рекламации в рамките на до 10 дни”, допълни Савов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ако в рамките на двугодишната гаранция са извършени три ремонта и предстои четвърти такъв, клиентът има право да претендира и за възстановяване на сумата. 

В студиото на „Таи сутрин” темата коментираха Константин Райков от Комисията за защита на потребителите и Йордан Вакъвчиев, управител на търговска верига за техника.

От КЗП посочиха, че съвсем скоро потребителите ще имат повече права при покупка на дефектни стоки, въпреки че промените не са гласувани в Европейския парламент.

Снимка: btvnovinite.bg

„Промените предвиждат да няма условия дали потребителят да върне за ремонт или да подмени стоката. При утвърждаване на самата директива обаче е възможно да се появи подобен момент”, посочи Райков.

От бизнеса заявиха, че замяната и сега се прави замяна на дефектни стоки. „Това не е нова процедура за нас. Трябва да преценим обаче колко често ще е налага. Предполагам, че ще се вземат мерки срещу злоупотреби”, посочи Вакъвчиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според новите правила, до две години, търговецът ще бъде смятан за отговорен за качеството, а купувачът не е задължен да докаже, че продуктът в бил дефектен.

„Това и в момента се прави, но за първите шест месеца. Процедурата е ясна, просто срокът става по-дълъг. Не смятам, че клиентът или търговецът ще бъде засегнат”, каза търговецът.

От КЗП акцентираха, че новите правила ще важат и за онлайн търговията. Изследване показва, че при близо 1/3 от телекомуникационнте продукти се проявява дефект, 18% от черната и бяла техника се оказва дефектна и 11% дефекти има при облеклата.