Какви опасни храни са открити и спрени на пазара тази година – отговорът в рубриката „Чети етикета“.

За 2020 г. от неживотински произход са спрени 510 тона сладък червен пипер, 493 тона мандарини и 387 тона фъстъци. При животинските продукти са открити и спрени 70 тона съставни продукти, 53 тона млечни, 40 тона рибни и 29 тона пчелни.

Направени са общо 186 хиляди проверки, като 4000 от тях са по сигнали на граждани, а 42 хиляди са за спазване на противоепидемичните мерки.

В репортаж в „Тази сутрин“ ви показахме, че в Пловдив бяха засечени големи количества сирене с изтекъл срок на годност. Според д-р Любомир Кулински от БАБХ този продукт е бил предназначен за продажба.

„Тези тенекии бяха с изтекъл срок, но се намират в търговския обект заедно с тези в срок, което навежда на мисълта, че с тях е щяло да има опит да бъдат пуснати в търговската мрежа“, смята Кулински.

Това най-често се случва със смяна на етикетите или залепяне на други стикери върху кутиите.

Въпреки това Кулински посочва, че сравнително рядко се откриват храни с изтекъл срок на годност, които вече да са стигнали до пазара.

Проверките през изминалата година са установили 440 тона негодна продукция и са затворени 60 обекта.

„През 2020 г. на територията на България няма регистрирано нито едно масово хранително отравяне, което е добър знак“, смята Кулински.

Повече вижте във видеото.