Как се извършва контролът върху яйцата и месото за великденската трапеза? Това е темата на днешната рубрика „Чети етикета”.  Тази година месото с български произход се маркира със син печат, а вносното месо – с червен печат.

Фермерите, които отглеждат агнета за пазара преди Великден, са притеснени от ниските изкупни цени. Митьо Вълчев е собственик на ферма с 1200 овце в димитровградското село Голямо Асеново. Наел е работници, които се грижат денонощно за животните. По Великден фермерът разчита на сериозни продажби. Безпокоят го обаче изкупните цени от 4,50 лева за килограм. 

„Агнетата се изкупуват на евтини цени и след това тези, които ги изкупуват, ги препродават и те печелят, а самите животновъди са губещи”, обясни той. 

Сметките на фермера показват, че от стопанството му до магазина цената на месото скача двойно. „Печели магазинът. От мен излиза едно агне 20 кг по 4,50 – 90 лева. В магазина е по 12 лева”, изтъкна Вълчев. 

Като причина за ниските изкупни цени фермерът сочи евтиния внос на замразено месо, наводнило пазара преди празниците, което по думите му се взема на безценица. 

Според фермера цена под 6,50 лева за килограм живо месо е изгодна само за хората с по няколко овце в задния двор, които без никакви инвестиции и контрол продават  на черно, а  продукцията им стига до пазара. 

„Не сме защитени, защото не се проявява контрол и в магазини, и в кланици. Навсякъде е разграден двор. Опасните продукти пречат на всеки един – и на купувача, но и на нас, защото подбиват и пазара в страната ни. 100% трябва да се засили  контролът, за да има ред”, категоричен е Митко Вълчев. Според него редът не трябва да се търси  само преди празниците.

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, показа в студиото на „Тази сутрин” месо с почти неразпознаваем червен печат.

„Пуснали сме сигнал до БАБХ всички такива разфасовки да бъдат възбранени, защото това не показва, че е печат”, подчерта той.

Получихме сигнала снощи, веднага е разпоредена проверка, каза Райна Иванова от дирекция „Контрол на храните” на Българската агенция по безопасност на храните.

Тя изтъкна, че търговията и със замразено, и с охладено месо не е забранена. 

„Най-често се внася месо от Нова Зеландия. То е с документи за произход и безопасност. На всеки граничен пункт имаме 24-часов граничен ветеринарен контрол. Колегите проверяват всеки тир и всяка пратка, когато са храни от животински произход”, каза още Райна Иванова.

Снимка: btvnovinite.bg

Потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99 дори и по време на празниците, както и на сайта на агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Около празничните дни ще има и дежурни инспектори.

Снимка: btvnovinite.bg

А какъв е контролът при яйцата, които са неизменна част от трапезата за Великден?

В лабораторни условия се търсят опасните бактерии, които заразяват със салмонела. Изследването включва различни етапи, докато се установи има ли риск за потребителя.

„Салмонелите действително са едни от най-опасните за човека микроорганизми”, обясни проф. Христо Даскалов от Националния референтен център по безопасност на храните.

За да бъде стерилна пробата, яйцето се почиства и дезинфекцира, преминавайки през огън. Дали сме попаднали на опасна храна, може да се установи само в лабораторни условия. Нито вкусът, нито цветът на яйцето може да подскаже за проблем. Ако е добре сварено обаче, рискът е по-малък. 

„Ако сварим яйцето, така че жълтъкът в центъра му да е абсолютно уплътнен, това убива всички вегетативни форми на микроорганизмите”, посочи проф. Даскалов.

Снимка: btvnovinite.bg

Как в домашни условия може да проверите дали яйцата, които сте си купили, са пресни, или не?

Външният вид ще ви ориентира само за секунди. „Ако погледнем жълтъка отстрани ще видим, че той е много висок. Това означава, че това яйце е съвършено прясно. Ако не е прясно, ще видим жълтък, който е по-широк”, заяви проф. Даскалов. 

Лабораторният тест отнема много по-дълго време. Окончателният резултат ще е готов до 4 дни. Салмонелни бактерии се откриват сравнително рядко. За сметка на това боите за яйца често преминават черупката. 

„В никакъв случай не може да нанесе поражения на човешкия организъм. Дори малко дете да изяде такова яйце, нищо лошо няма да му се случи”, увери проф. Даскалов. 

За да сте сигурни, че сте купили безопасен продукт, следете за маркировката и съответния номер.

Негодна храна

Снимка: btvnovinite.bg

Преди седмици бяха спрени 60 000 кг храна, които бяха с изтекъл срок на годност или с неясен произход.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такива акции трябва да са рутинни и да се случват по-често”, коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”. По думите му е много важно потребителите да познават добре рисковете и да подават сигнали.

Снимка: btvnovinite.bg

Николов подчерта, че в България глобите са изключително ниски.

„Оказва се, че най-страшното за търговец, който злоупотребява, е да му се конфискува продукцията, защото глобата обикновено е несъразмерна с мащаба на интереса”, допълни той. Според него глобите трябва да се формират като процент от оборота, защото тогава би имало повече респект от санкциите.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.