Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки на Агенцията по храните. Под прицела на проверяващите сега са храните, основни за трапезата ни по празниците – яйца, козунаци и агнешко месо.

Снимка: iStock

В претрупаните витрини качественото агнешко се познава по здравната маркировка, или т.нар печат. За месото от България е син, а за внесеното отвън – червен.

„Прясното охладено месо е с розов цвят, с плътно-еластична консистенция, когато се натисне – бързо се възстановява, няма неприятни миризми”, обясни Галя Викьова, началник-отдел „Контрол на храните”.

Снимка: btvnovinite.bg


Великден без яйца не може и затова контролът там е засилен. Маркировката издава детайлите.

„Цифрите показват начина на отглеждане –свободно, подово или в клетки, кода на държавата, а след това е номерът на обекта, от който произхожда яйцето”, допълни Викьова.

На етикета на козунака не трябва да срещаме подсладители и консерванти.

„Качественият козунак трябва да е мек на допир. Когато се разчупва, да е на конци, тоест добре втасал и бухнал”, отбеляза Бистра Иванова, началник-сектор „Контрол и храни”. 

По данни на Системата за агропазарна информация великденското меню за 4-членно семейство ще струва приблизително 100 лева – най-много ще дадат в Русе и София. За агнешко ще се отделят по 30 лева, за козунак и яйца – по 6.

Проверките ще продължат до 6 май на територията на цялата страна. 

Преди седмица при съвместната акция на Агенцията по храните с полицията и НАП бяха иззети 60 тона негодна храна от складове в няколко града в страната. Дали част от продукцията е стигнала до магазинната мрежа - и днес не получихме отговор от Агенцията по храните.